החיים לצד טיקים – איך מטפלים?

תוכן עניינים

תסמונת טורט והפרעות טיקים אחרות מאופיינת בעיקר בגלים עולים ויורדים, כאשר השינויים בהם מתרחשים כל הזמן, ובתקופות מסוימות התסמינים יכולים להחמיר או לחילופין, להפוך להרבה פחות אינטנסיביים. בעולם המודרני שבו אנו חיים, לא מעט אנשים סובלים מתסמונת שונות ומקרים שונים נוספים של טיקים, ולמרות שנראה כי יש לא מעט מודעות בנושא – עדיין לא בכל מקום אפשר למצוא סבלנות כלפי אלו הסובלים מתופעות אלו, מעבר לכך שמדובר על התמודדות לא פשוטה מאחר והדבר הופך את שגרת החיים להרבה פחות נוחה. אז איך בכל זאת חיים לצד טיקים, ומה עליכם לדעת על ההתמודדות? בכתבה זו תוכלו למצוא את כל התשובות. 

 

האם לחץ משפיע?

בעת בה אנו מדברים על תסמונת טורט, טיקים ועוד תופעות כמו למשל מצמוץ יתר, חשוב מאוד לציין קודם לכן כי מבחינת הרפואה המודרנית תנאי לחץ לא בהכרח גורמים לטיקים להופיע, אלא בעצם לחץ, סטרס רב והדחקה "מדכאים" את היכולת של הגוף להתמודד איתם. למעשה, כאשר אדם רגוע לחלוטין הוא בהחלט יוכל עם התרגול הנכון לשלוט בטיקים שלו במידה מסוימת, בדרך כלל בעיקר בתזמון שלהם ובנראות שלהם, כלומר במידת חומרתם ובאופן בו הוא מביא אותם לידי ביטוי. מנגד, כאשר אדם מצוי בלחץ נפשי שמשפיע עליו, ככל הנראה הטיקים רק יחריפו, אבל הם לא בהכרח יופיעו בצורה אינטנסיבית יותר – אלא פשוט יהיה הרבה יותר קשה "להדוף" אותם ולהתמודד איתם. 

 

 

למה לחץ הוא פקטור עיקרי כאן?

יש שני הסברים מרכזיים שמרחיבים לנו אודות ההשפעה של סטרס, חרדה ובכלל אירועים מלחיצים אחרים על עוצמת הטיקים ועל הקושי בהתמודדות איתם. לפי הסבר אחד, אירועים מלחיצים שמשפיעים עלינו בצורה ניכרת משפיעים בין היתר גם על כמה משפחות הורמונים, ופעילות יתר שלהן נמצאה בתור קשורה לתסמונת טורט. מדובר בעיקר על רמות גבוהות של דופמין ושל נוראדרנלין, הידוע גם בתור נוראפינפרין. לפי הסבר נוסף, סטרס מחליש את המערכת החיסונית שלנו ואת מנגנוני ההתמודדות של הגוף, בין היתר בהיבטים הקשורים ליכולת שלנו "להדוף" את הטיקים.

 

אז איך מתמודדים?

כמובן שהשלב הראשון יהיה לעבוד ככל הניתן על ניהול לחץ ועל התמודדות עם סטרס – הרי ככל שתחיו חיים רגועים יותר ותדעו כיצד לשלוט ברגשות שלכם, כך יהיה לכם הרבה יותר קל לשלוט בתסמינים השונים שמפריעים לשגרת החיים שלכם – ניתן לעשות זאת באמצעות תרופות, אימונים פיזיים וכמובן טיפולים פסיכולוגיים. 

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: